Els castells són prioritaris pel Consell de Mallorca.


Madrid ha acollit amb bons ulls els projectes del Consell de Mallorca en matèria de Patrimoni Històric i Cultural
La vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni, Joana Lluïsa Mascaró; el conseller de Presidència, Cosme Bonet i el director general de Cultura del Govern, Pere Joan Martorell s’han reunit avui amb el director general de Belles Arts i Béns Culturals, José Jiménez per presentar-li alguns dels projectes culturals que el Consell considera prioritaris per Mallorca.

El Pla de Castells ha estat la primera de les iniciatives presentades. Mascaró s’ha centrat principalment en el Castell d’Alaró i el de Santueri de Felanitx. En aquest sentit, el subdirector de Protecció del Patrimoni, Luis Lafuente, també present a la reunió, ha comentat que el Ministeri d’Hisenda aclarirà administrativament els detalls de la propietat pròximament, arran de la petició feta pel Consell. A continuació, ha apuntat, el Consell haurà d’elaborar un projecte de conservació i restauració, que el Ministeri valorarà després.

Quant al Castell de Santueri, de propietat privada, Lafuente ha recomanat al Consell mantenir contactes amb la propietat donat que segons estableix la llei, el Ministeri de Cultura no aporta finançament directe a projectes de titularitat privada si no s’estableixen prèviament acords de col·laboració entre administració i propietat.

Un cop elaborats aquests dos projectes, es presentaran a la Comissió mixta de l’1 % Cultural i serà l’Institut del Patrimoni Cultural el que els aprovarà.

El patrimoni subaquàtic ha estat un altre dels projectes que Mascaró ha posat sobre la taula. En aquest sentit, la vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni ha aconseguit el compromís de Lafuente de signar un conveni marc entre el Consell i el Ministeri dins el 2009, per tal de col·laborar en la confecció de la carta arqueològica subaquàtica de Mallorca.

Aquest compromís s’emmarca en el conjunt de projectes relacionats amb el patrimoni subaquàtic que el Ministeri de Cultura ha iniciat amb altres comunitats i arran de la futura creació del Centre d’Investigació Subaquàtica de Cartagena.

Finalment, Bonet i Mascaró han presentat a José Jiménez el projecte del Centre Internacional de Fotografia Antoni Catany, un projecte “ambiciós”, que com ha apuntat Mascaró, s’haurà de concretar amb l’esforç de diverses administracions. Jiménez s’ha mostrat receptiu amb la creació del centre per la “projecció internacional” del fotògraf de Llucmajor i ha assegurat que estudiarà el pla de viabilitat per fer-lo realitat. En aquest sentit, ha recomanat al Consell i al Govern cercar la via legal per a la creació d’un ens per aglutinar les administracions que formaran part de la iniciativa.

La reunió ha estat qualificada per Mascaró i Bonet de “positiva” i han assegurat que el Consell de Mallorca treballarà “de valent” per complir amb la forma i els terminis el lliurament dels projectes plantejats.