El Consell homenatja Maria Antònia Salvà




El Consell homenatja Maria Antònia Salvà amb una exposició a Llucmajor. «Maria Antònia Salvà. Poeta, traductora i prosista» s’inaugurarà dissabte, dia 27 de setembre, al Claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor
El Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Llucmajor inauguraran el proper dissabte, dia 27 de setembre, a les 19 hores, l’exposició «Maria Antònia Salvà. Poeta, traductora i prosista», amb la qual el Consell continua amb els actes d’homenatge a l’escriptora de Llucmajor, sobre la qual s’organitzaren, amb molt d’èxit, unes jornades d’estudi.

L’exposició, que romandrà oberta al públic en el Claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor fins al proper dia 19 d’octubre, té l’origen en el conjunt d’iniciatives emmarcades en el projecte «Mallorca, terra de literatura», a través de la qual el Consell pretén apropar a joves i grans la figura d’escriptors mallorquins que han deixat una empremta important en el conjunt de la literatura que s’ha fet a Mallorca entre el segle XIX i la primera part del XX.

Maria Antònia Salvà és la primera poeta moderna en llengua catalana i, entre els seus mèrits, hi ha el d’haver dignificat la poesia feta per dones tot traient-la del reducte dels Jocs Florals i dels salons de casa bona. A més, és ella qui inaugura, amb el viatge a Orient, la tradició de llibres de viatges escrits per dones, i també s’ha de recordar la important tasca que Salvà dugué a terme en el terreny de la traducció.

Amb aquesta mostra, de plantejament didàctic, el Consell pretén apropar als estudiants i al públic en general la figura i l’obra de Maria Antònia Salvà i, de retruc, la literatura que es fa a Mallorca entre el final del segle XIX i la primera meitat del segle XX. També se situa l’obra de l’escriptora en el context de l’Escola Mallorquina i també del Noucentisme, i contribueix a superar determinats estereotips que han planat sovint sobre la figura de Maria Antònia Salvà.

«Maria Antònia Salvà. Poeta, traductora i prosista» és una mostra integrada per sis plafons interpretatius sobre la seva vida i l’obra; també compta amb una senzilla instal·lació visual que presenta una selecció dels seus textos literaris, juntament amb citacions sobre la seva obra, i algunes imatges i objectes identificatius de l’autora. La idea d’aquest recurs parteix de la presentació d’un element rural (la reixa de filferro), en què s’enganxen textos i altres elements. El tractament artístic contemporani d’un element tradicional com aquesta reixa permet suggerir al visitant la voluntat de projecció vers la modernitat d’una escriptora característica de la Mallorca de l’interior de fa més d’un segle.

La mostra es presenta com un recorregut vital i literari sobre Salvà, i ens descobreix, primer, la seva biocronologia i les primeres incursions en el món de la poesia. També es tracten les relacions literàries de Salvà amb Miquel Costa i Llobera, Josep Carner o Miquel Ferrà. La seva obra poètica, en prosa i la seva tasca com a traductora i articulista, completen la mostra.