Encontres sobre Conservació del patrimoni natural i rural



El Departament de Medi Ambient ha organitzat de l’1 al 5 de desembre dos encontres internacionals sobre formació en oficis relacionats amb la conservació del patrimoni natural i rural
L’acció transnacional, que va iniciar-se el mes de juny i finalitzarà el desembre de 2008, forma part d’un projecte subvencionat pel Fons Social Europeu francès. La resta d’institucions que hi participen són les associacions franceses Alpes de Lumière i Etudes et Chantiers; la Junta de Extremadura i l’Ente Senese Scuola Edile (Itàlia). El Director Insular de Programes i Ocupació, Antoni Segura, va obrir la jornada de dia 1, durant la qual el departament de Medi Ambient va aportar la seva experiència formativa en oficis per a la restauració i conservació del patrimoni rural i medioambiental de Mallorca. Les intervencions del Consell s’han centrat especialment en la recuperació de l’ofici de marger mitjançant escoles taller i tallers d’ocupació i en el projecte de la Ruta de Pedra en Sec fortament vinculat en aquestes accions formatives.

Els participants visitaren la finca de Raixa, on els alumnes del Taller d’Ocupació “Consell de Mallorca 2008” aprenen els oficis de marger o forestal; i els treballs de restauració de les brigades de margers en el barranc de Biniaraix, i el refugi de Muleta, com a exemples d’accions dins el projecte de la Ruta de Pedra en Sec. L’objectiu principal del projecte és desenvolupar un mètode que permeti a persones amb baix nivell de qualificació accedir a oficis relacionats amb el patrimoni mitjançant una formació professional. Es pretén proposar l’itinerari formatiu d’un nou ofici, “gestionnaire de site patrimonial”, que combini la funció de restauració amb la de dinamitzador del patrimoni, així a més de la recuperació d’un element o conjunt patrimonial s’afavoriria la implicació de la població local, la sensibilització i la divulgació entre el públic en general i la revitalització econòmica de la zona.

Els participants a l’encontre han pogut conèixer aspectes dels tallers d’ocupació i de les escoles-taller del Consell, com l’organització, els continguts formatius, la titulació o la inserció laboral. S’ha discutit sobre la integració de la dona en l’ofici de marger i la inclusió d’habilitats socials, informàtica i idiomes en aquests tipus de formacions.
La reunió ha permès validar les competències necessàries per dinamitzar un indret patrimonial: creació i gestió de projectes; estudis i intervencions tècniques, formació per a la inserció laboral i per a voluntaris, plans de comunicació destinats a la interpretació del patrimoni, la implicació de la població local i l’animació sociocultural.

El segon encontre, realitzat el 4 i 5 de desembre, forma part del projecte TCAST (Transfert de compétences acquises et de savoirs techniques), coordinat també per la institució corsa Office de l’Environnement de la Corse. El projecte s’emmarca dins del programa europeu per a l’Educació i la Formació Permanent, concretament dins el subprograma GRUNDTVIG. Amb una durada de 24 mesos (de desembre 2007 a novembre 2009), té un pressupost de 346.655 € i reuneix com a socis al Consell de Mallorca, a la Comunità Montana Suol d’Aleramo (Itàlia) i al centre de formació professional grec K.E.K Techniki Ekpedeftiki.

El seu objectiu principal és concebre i difondre una metodologia que asseguri la transferència de sèniors a joves de les tècniques tradicionals que permetin restaurar i conservar el patrimoni rural i medioambiental europeu lligat a les construccions de pedra en sec. El Director Insular de Medi Ambient, Guillem Riera, va obrir la jornada ahir dia 4 de desembre, durant la qual els socis compartiren la recerca de cadascun sobre l’ofici de marger (eines, tipus de pedra, feines, tipus de construcció) i sobre les experiències d’ensenyament de l’ofici a la seva regió; discutiren els continguts didàctics d’aquest tipus de formació intergeneracional i presentaren les sessions de formació de marger que cadascun organitzarà a la seva regió durant el 2009 per a experimentar la metodologia proposada.

L’element fonamental de difusió del projecte és la pàgina web tcast.oec.fr on es poden consultar les activitats i els resultats del TCAST.