Diada de Cultura Popular a ses Voltes

Els grups Carumbau, Es Revetlers i Urbàlia Rurana animaran la jornada amb música i una ballada popular
El Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca i la Regidoria de Cultura de Palma han organitzat durant tota aquesta setmana diverses activitats i tallers entorn de la cultura popular, que culminaran demà, dissabte, a ses Voltes de Palma amb la Diada de Cultura Popular. Els actes arrancaran a les 11 h del matí i tindran lloc al llarg del dia, fins a les 22 h.

Dins aquesta setmana destinada a donar a conèixer a grans i petits la cultura d’arrel tradicional mallorquina, des de dilluns passat s’han desenvolupat un taller d’instruments musicals i un de glossat; s’ha presentat el CD Altres coses, dels Xeremiers dels 8 Vents; han actuat el grup Música Nostra i el Cor Infantil del Teatre Principal; s’ha celebrat un combat de glosadors, i avui a les 18.00 h tindrà lloc la presentació del DVD interactiu Camins, viles i castells en la crònica de Jaume I, de l’Escola Valenciana. Les diverses activitats han tingut una bona acollida entre el públic mallorquí, que demà a ses Voltes tindrà l’oportunitat de continuar gaudint del ball i de la música d’arrel tradicional, en el marc de la Diada de Cultura Popular.

La festa començarà a les 11 h del matí amb la trobada d’escoletes de ball de bot i continuarà al capvespre, a partir de les 17 h, amb la ballada popular, a càrrec dels grups Carumbau, Es Revetlers i Urbàlia Rurana.

Integrat per Carolina Lomas, Cecilia Aycart, Santi Comas, Toni Coll, Pep Noguera, Joan Florit i Pep Lluís Cadis, el grup Carumbau va néixer el 1995 a partir d’una agrupació de música i ball mallorquins i des de llavors les seves actuacions se centren en la música mallorquina tant per ballar com per escoltar. Carumbau encetarà el ball a les 17 h.

Després de Carumbau, a partir de les 18.30 h, actuaran Es Revetlers, una agrupació de Mallorca nascuda l’any 1999 de la mà de M. Pilar Pons, Simó Adrover i Toni Adrover per participar a l’XI Mostra Nacional de Música popular i Tradicional al Carrer, que es fa a Valls. A poc a poc el nombre d’actuacions s’amplià i també el nombre de components de l’agrupació. Inicialment el seu repertori es basava en jotes pageses, mateixes i peces típiques de Sant Antoni. Ara el grup manté aquestes músiques tradicionals i es dedica a les ballades populars: jotes i mateixes pageses (ball de pagès), altres jotes, boleros i fandangos, alguns d’àmbit popular i d’altres creació pròpia, sempre mantenint l’arrel tradicional.

Tancarà la Diada de Cultura popular el grup Urbàlia Rurana, també amb un concert i una ballada popular. El grup Urbàlia Rurana es va crear l’any 1990 per fer música d’arrel valenciana i mediterrània en format acústic. La idea era difondre un repertori conegut al País Valencià però poc interpretat a l’exterior i combinar-lo amb les músiques germanes de l’àmbit de l’Europa mediterrània, com ara les d’Eivissa, Occitània, el Piemont, Calàbria o Macedònia. Urbàlia Rurana ha fet gran quantitat de concerts i balls en poblacions d’arreu de l’Estat i també a fora. El 1992 va rebre el Premi RNE-Ràdio Quatre per als millors arranjaments, pel seu primer disc, A la banda de migjorn, i el Premi Puig-Porret 1995 del Mercat de Música Viva de Vic pel treball Folk nou, en col·laboració amb el grup Primera Nota.